11 arbejdspakker

Projektarbejdet i LIFE ACT er organiseret i 11 arbejdspakker, kaldet WP, som er en forkortelse af den engelske betegnelse af arbejdspakker, work packages.

Her kan du læse om arbejdspakkerne WP1-WP11.

WP1: Projektledelse, koordinering, monitorering og formidling

Region Midtjylland har ansvar for denne arbejdspakke og er dermed den overordnede ansvarlige for det samlede projekts gennemførelse.

Arbejdet omfatter:

  • Styring af projektets gennemførelse teknisk og finansielt, herunder koordination på tværs mellem arbejdspakkerne.
  • Udvikling af et fælles monitoreringssystem. Systemet skal dels overvåge fremgangen i implementeringen af de kommunale klimahandleplaner. Det er yderligere ambitionen, at det udviklede system skal integreres i den globale overvågning af klimaindsatserne, som gennemføres i Covenant of Mayors.
  • Kommunikation, formidling og netværksdrift i såvel national som international sammenhæng.

WP2: Komplementær finansiering, overvågning, koordination og mobilisering

Region Midtjylland har ansvar for denne arbejdspakke i samarbejde med Central Denmark EU Office, der i denne arbejdspakke har et tæt samarbejde med de øvrige regionskontorer i Bruxelles.

Arbejdet omfatter:

  • Opsamling af viden fra alle de tematiske arbejdspakker, så behov for yderligere finansiering kommer frem i lyset og kan give anledning til nye projekter.
  • Afdækning af danske fundingprogrammer og EU-programmer, der kan supplere alle arbejdspakker i deres arbejde.
  • Overvågning af hvilke komplementære projekter, projektet afføder Finansieringsmodeller for klimaløsninger.

WP3: Bæredygtighed, replikation og udnyttelse af projektresultater

Region Midtjylland har ansvar for denne arbejdspakke.

Arbejdet omfatter:

  • Bæredygtighed i projektets drift og løsninger og After-LIFE, så projektets udkomme lever videre efter projektets formelle afslutning.
  • Replikation og udnyttelse af projektresultater i ind- og udland. Her er stor opmærksomhed på, at selvom 'kun' 27 danske kommuner er økonomiske partnere i projektet, skal alle danske kommuner have udbytte af projektet.

WP4: Governance og kapacitetsopbygning

Region Midtjylland har ansvar for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Nordjylland, som har indgået en aftale med det Norddanske EU-kontor om opgavevaretagelsen.

Kommuner, der deltager i arbejdspakken: Frederikssund, Hjørring, Horsens, Middelfart, Næstved, Randers, Thisted, Ringsted, Samsø og Aalborg.

Arbejdet omfatter:

  • Interessentinvolvering. Her arbejdes der med udvikling af et system til at vurdere borgernes og øvrige interessenters parathed til at handle på klimaspørgsmål (Climate Action Readiness Level, CARL), som efterfølgende testes og videreudvikles i lokalt forankrede pilotprojekter.
  • Udvikling og konsolidering af multiple helix-partnerskabstilgangen, fx gennem living labs og udvikling af partnerskabsaftaler. Denne indsats fokuserer på kapacitetsopbygning blandt lokalpolitikere og ledelsespersonale i kommunerne, samt identifikation af den optimale klimastyringsstruktur i en dansk sammenhæng.

WP5: Omstilling af land- og skovbrug

Region Sjælland har ansvar for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Midtjylland.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Brønderslev, Herning, Hjørring, Horsens, Kalundborg, Morsø, Odsherred, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Samsø, Skive, Thisted, Varde, Aalborg og Aarhus.

Arbejdet omfatter:

  • Udvikling af en smidigere myndighedsbehandling af nye pyrolyseanlæg og udrulning af biokulprojekter i landkommuner.
  • Klimamodstandsdygtige landbrugssystemer rettet mod at udvide mere bære- dygtige landbrugsmetoder lokalt og gennem offentlige indkøb med lokale landmænd.
  • Skovbrug og skovrejsning, der sigter mod at udbygge det tværkommunale net af skove på tværs af landet.

WP6: Vedvarende energi og energibesparelser

Aarhus Kommune har ansvar for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Syddanmark.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Herning, Høje-Taastrup, Kalundborg, København, Lemvig, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Middelfart, Næstved, Randers, Ringsted, Skive og Aarhus.

Arbejdet omfatter:

  • Udvikling af kommunale strategiske energiplaner, herunder skabelsen af en platform for videndeling om strategisk energiplanlægning, for at udvikle og dele erfaringer, værktøjer og metoder i et samarbejdsmiljø. Platformen bliver stillet til rådighed for hele landet, hvilket giver mulighed for at koordinere de strategiske energiplaner i Danmark. Der bliver også arbejdet med borgerinvolvering i stor skala vedvarende energiplanlægning og skabelse af energiparker.
  • Energieffektivitet fokuserer på at udvikle en energieffektiviseringskultur omkring bebyggelser til alle formål på tværs af alle kommuner. Det handler om strøm- ligning af vedligeholdelsesprocedurer for optimering af driften på kommunale bygninger, udvidelse af anvendelse af fjernkøling, fremme af samarbejder med varmeværker med henblik på forbedret energieffektivitet med videre.
  • Overskudsvarme, herunder især på kortlægning af potentialer og metoder til implementering samt skabelsen af multiple helix partnerskaber for at fremme, at de nødvendige beslutninger træffes under hensyn til såvel miljømæssige, sociale og økonomiske forhold.

WP7: Omstilling af transportsektoren

Region Hovedstaden har ansvar for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Nordjylland.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Hjørring, Høje-Taastrup, Kalundborg, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Næstved, Odsherred og Randers.

Arbejdet omfatter:

  • Mobilitetsvaner. Her undersøges, hvordan mobilitetsadfærd kan ændres hos henholdsvis børn og unge samt hos pendlere til fordel for en mere bæredygtig og aktiv mobilitet.
  • Multimodal transport (anvendelse af forskellige transportformer til en transport). Her fokuseres på fremme af multimodal transport som middel til at reducere behovet for privatbilen. For at være et relevant alternativ, skal det multimodale system understøttes af velfungerende knudepunkter, der forbinder de mange mobilitetsformer.
  • Bæredygtig godstransport. Her fokuseres der på, hvordan emissioner fra gods- transport på vejene i byer kan reduceres. Det undersøges, hvordan kommunerne kan spille en aktiv rolle gennem krav til- og samarbejde med transportaktører omkring udlednings- og trængsels reducerende tiltag for gods og varetransport. Der skal identificeres en række forskellige indsatsområder og iværksættes initiativer med f.eks. grønne offentlige indkøb, reduktion af forbrug og anvendelse af alternative former for varetransport (mindre anvendelse af tunge er på fossile brændsler).

WP8: Synergier og merværdier

Region Sjælland har ansvar for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Midtjylland.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Brønderslev, Frederikssund, Herning, Odsherred, Ringsted, Samsø, Skive og Aalborg.

Arbejdet omfatter:

  • Strategisk fysisk planlægning i interkommunal skala. Opgaven handler om at forbedre en forvaltningspraksis, der sigter mod holistisk og mere effektiv areal- anvendelse på tværs af sektorer, f.eks. energi, mobilitet, boliger, natur, landbrug og andre funktioner med rumlig indvirkning.
  • Naturbaserede løsninger og multifunktionalitet. Naturbaserede løsninger har et særligt potentiale for to af vores helt store udfordringer; klimakrisen og bio- diversitetskrisen. Der skal i denne indsats blandt andet samles og formidles viden, arbejdes på beslutningsstøtte og finansieringsmodeller, så naturbaserede løsninger kan vinde større indpas fremfor de traditionelle betonløsninger.

WP9: Havvandsstigninger

Region Syddanmark har ansvar for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Midtjylland.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Lemvig, Mariagerfjord, Morsø, Nyborg, Odsherred, Randers, Vejle og Aarhus.

Arbejdet omfatter:

  • Tilpasningsløsninger til havvandsstigninger i en urban kontekst. Til håndtering af kompleksiteten i kommunal klimatilpasningsplanlægning i byerne, udvikler og konsoliderer opgaven en planlægningsramme, der bygger på DAPP-metoden og/eller andre adaptive værktøjer.
  • Partnerskaber og kystudvikling i landområder. Håndtering af havvandsstigninger, kan udenfor byerne ikke løses af den enkelte kommune. Det skal foregå i part- nerskaber sammensat af de rette, og dermed alle relevante aktører. Der arbejdes i denne indsats med emner som organisatorisk opsætning, finansiering, omkostningsfordeling, strategiudvikling (også tilbagetrækningsstrategier) med videre.

WP10: Helhedsorienteret vandhåndtering

Region Midtjylland er ansvarlig for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Hovedstaden.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Frederikssund, Herning, Horsens, Høje-Taastrup, Kalundborg, Lemvig, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Nyborg, Randers, Samsø, Vejen, Vejle, Aalborg og Aarhus.

Arbejdet omfatter:

  • Vandløb, opland og ådale. Her ses på arealanvendelsen, og de mange forskellige interesser i vandoplandet. F.eks. kilder til vedvarende energi, landbrug, nærings- stof tilbageholdelse, genfugtning af tørvejord, vandtilbageholdelse, habitatbeskyt- telse, rekreativ brug biodiversitet og meget mere. Flere af interesserne kan ikke opfyldes samtidig, og kan hæmme de nødvendige foranstaltninger i bestræbel- serne på at skabe den nødvendige tilpasning. Der skal arbejdes med at skabe en ny praksis for bæredygtig arealforvaltning.
  • At styrke mulighederne for vandtilbageholdelse, fordi der i de kommunale klima- planer er et stort behov for at få etableret områder til at kunne håndtere de stigende vandmængder. Disse nye områder har tillige potentiale som våde leve- steder og vandløbsøkologi (hjælper biodiversiteten) og som lagring af vand til anvendelse i tørkesituationer.

  • Højtstående grundvand er et stigende problem i Danmark, som følge af stigende regnmængder, hvor lavtliggende boligområder er udsat, og hvor vandet risikerer at påvirke bebyggelse uønsket. Der forventes ny lovgivning på området, og projektet vil arbejde på hensigtsmæssig implementering af nye praksisser på området.

  • Bæredygtig Lokal Afledning af Regnvand (LAR) og ændret planlægning til integration af regnvand i byer, har til formål at udvikle "Best practice" inden for rensning og vandforvaltning i komplekse urbane vandoplande for at sikre vandkvaliteten. Opgavernes forskellige omfang styrker den helhedsorienterede tilgang til vandforvaltning

WP11: Stigende temperaturer, hedebølger og tørke

Region Hovedstaden er ansvarlig for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Syddanmark.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Herning, København, Lyngby-Taarbæk, Randers, Samsø og Varde.

Arbejdet omfatter:

  • Hedeøer i byområder. Indsatsen skal fremskynde overgangen fra urbane hotspots til køligere og grønnere byer. Indsatsen fokuserer på fem hovedområder; data, analyse og modeludvikling, test af potentielle værktøjer, kapacitetsopbyg- ning i embedsværket samt implementering til bedre metoder til at samarbejde med borgere og andre relevante interessenter.
  • Tørke og stigende temperaturer. I denne indsats samles og forbedres data og viden om tørke fra ind- og udland. Løsninger afprøves i partnerkommunerne og på baggrund af erfaringer, tværgående drøftelser og ideudvikling skabes en fælles strategi for fremtidig håndtering af problemfelter i den fysiske planlægning.