Region Midtjylland er ansvarlig for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Hovedstaden.

Om arbejdspakken

Region Midtjylland er ansvarlig for denne arbejdspakke i samarbejde med Region Hovedstaden.

Kommuner, der deltager med lokalt forankret arbejde: Frederikssund, Herning, Horsens, Høje-Taastrup, Kalundborg, Lemvig, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Nyborg, Randers, Samsø, Vejen, Vejle, Aalborg og Aarhus.

Arbejdet omfatter

  • Vandløb, opland og ådale. Her ses på arealanvendelsen, og de mange forskellige interesser i vandoplandet. F.eks. kilder til vedvarende energi, landbrug, nærings- stof tilbageholdelse, genfugtning af tørvejord, vandtilbageholdelse, habitatbeskyt- telse, rekreativ brug biodiversitet og meget mere. Flere af interesserne kan ikke opfyldes samtidig, og kan hæmme de nødvendige foranstaltninger i bestræbel- serne på at skabe den nødvendige tilpasning. Der skal arbejdes med at skabe en ny praksis for bæredygtig arealforvaltning.
  • At styrke mulighederne for vandtilbageholdelse, fordi der i de kommunale klima- planer er et stort behov for at få etableret områder til at kunne håndtere de stigende vandmængder. Disse nye områder har tillige potentiale som våde leve- steder og vandløbsøkologi (hjælper biodiversiteten) og som lagring af vand til anvendelse i tørkesituationer.

  • Højtstående grundvand er et stigende problem i Danmark, som følge af stigende regnmængder, hvor lavtliggende boligområder er udsat, og hvor vandet risikerer at påvirke bebyggelse uønsket. Der forventes ny lovgivning på området, og projektet vil arbejde på hensigtsmæssig implementering af nye praksisser på området.

  • Bæredygtig Lokal Afledning af Regnvand (LAR) og ændret planlægning til integration af regnvand i byer, har til formål at udvikle "Best practice" inden for rensning og vandforvaltning i komplekse urbane vandoplande for at sikre vandkvaliteten. Opgavernes forskellige omfang styrker den helhedsorienterede tilgang til vandforvaltning